Je begint vol goede moed aan een nieuwe poging je ideale gewicht te bereiken, maar na een mooie start strandt de poging na een paar weken. Herkenbaar? Voorkom deze 4 valkuilen
1. Eet niet te weinig
Wacht, dat is een type fout, toch? Je bedoelt ‘je eet te veel?’.
Nee, ik bedoel echt je eet te WEINIG. Veel mensen gaan enthousiast dingen weglaten in hun maaltijden en hun calorie inname verminderen als ze willen gaan afvallen. Met als gevolg: HONGER. En geloof me, dat hou je niet zo lang vol.
Nu is er op zich niks mis met honger. Een uurtje voor je volgende maaltijd eraan zit te komen mag je best een beetje trek krijgen. Maar als je lijf niet genoeg voedingsstoffen krijgt heb je een probleem. Dus eet voldoende!
2. Eet niet teveel
Dit is misschien iets minder verassend, maar genoeg mensen eten ook teveel. Ik kwam pas een eet- en beweegdagboekje van mezelf tegen uit de tijd dat ik nog tobte met m’n gewicht. Er stond het volgende in. ‘Ontbijt, havermout. Daarna 20 minuten hardgelopen. Snack: halve muffin en een banaan om te herstellen.’
Wat? Ten eerste, die halve muffin 🤦♀️ Niet echt herstelvoedsel zeg maar. Ten tweede, ik had maar 20 minuten hardgelopen. En als ik zeg ‘hard’ bedoel ik: ik ging iets harder dan wandelen. Mensen met lange benen kunnen me wandelend bijhouden.
Wees realistisch over je calorie inname en verbranding en eet niet teveel.
3. Volg geen ‘dieet’
Oh wat zou het fijn zijn. Je volgt één of ander dieet, aangeprezen op Instagram door de buurvrouw en een hippe BNer, en je streefgewicht bereiken gaat verder vanzelf.
Helaas. Zo werkt het niet. Oh je valt wel af natuurlijk. Én je bereikt misschien zelfs je ideale gewicht als je het lang genoeg volhoudt. Maar dan?
Deze (crash)dieëten zijn niet gebouwd op de lange termijn. Ze zijn ontworpen om snel resultaat te boeken en hebben vaak een averechts effect. Door het gebrek aan calorieën kun je jouw verbranding zelfs (soms blijvend!) vertragen, waardoor je later meer zal aankomen dan je afgevallen was. Het bekende jo-jo effect dus.
Val er niet voor, maar breng kleine, positieve en blijvende veranderingen aan in je leefstijl. Bedenk dat een kleine verandering die je lang kan vasthouden uiteindelijk meer effect zal hebben dan een grote verandering die je maar
kort kan volhouden.
4. Vergeten dat afvallen ook leuk kan zijn!
Vaak wordt afvallen als een negatief iets bestempeld. Je mag ineens van alles niet meer. Je móet andere dingen weer wel. Geen wonder dat we er tegenop zien. Maar je kunt het natuurlijk ook omdraaien.
Afvallen móet niet. Ik ga ervan uit dat dit iets is wat je wílt. Alleen al die andere mindset kan wonderen voor je doen.
En dan deze voordelen: betere weerstand, minder kans op hart- en vaatziekte, minder risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en andere leefstijl gerelateerde gezondheidsklachten, een maatje minder aankunnen, blijer zijn met wat je ziet in de spiegel, meer zelfvertrouwen.
Daarnaast kun je geen beter excuus hebben om jezelf af en toe lekker te verwennen. Je bent goed bezig! Dat mag gevierd worden. Misschien niet met taart, maar met je favoriete tijdschrift, een boek of een warm bad. Vertel me nog eens, waarom was afvallen ook alweer niet leuk?
Met deze valkuilen in je achterhoofd kun jij nu voorkomen erin te vallen tijdens je volgende (en natuurlijk laatste!) poging om af te vallen.
Wil je meer weten of heb je behoefte aan begeleiding bij het bereiken van je ideale gewicht? Neem hier contact met me op. Ik vind het leuk om van je te horen en denk graag met je mee hoe ik je kan helpen!
Reactie plaatsen
Reacties